Yoga is what
everybody needs

Ashtanga Yoga

Ahstanga yoga is een energieke en vloeiende stijl van yoga.

Ashtanga yoga is een fantastische oefenvorm om een sterk en gezond lichaam te krijgen. Ashtanga yoga is werken, bewegen en opletten. Hoe meer je zweet, hoe grondiger je lichaam wordt gezuiverd. Ashtanga yoga vloeit, stroomt en ademt. Elke houding wordt op een vaste manier ingezet, volgehouden en afgesloten. In de Ashtanga yoga begint het met; houding, beheersen van de adem, terugtrekking van de zintuigen, concentratie en meditatie. Door Ashtanga yoga te beoefenen gaat je (levens)energie weer vrijelijk stromen. Het brengt je dichter bij wie je werkelijk bent.

Hoe is Ashtanga yoga ontstaan?

Volgens de belangrijke Indiase wijsgeer Maharishi Patanjali is yoga de volledige beheersing van de geestelijke activiteit. Hij is de stichter van de Ashtanga yoga (de yoga van de acht ledematen), die later breed verspreid werd door Sri Pattabhi Jois. De methode van de acht ledematen is een discipline voor lichamelijke en geestelijke zuivering, die lichaam en geest voorbereiden voor de volle ontwikkeling van alles wat wij in ons hebben. Daardoor verandert onze verhouding met de wereld en alles om ons heen op positieve wijze.


Wat zijn de effecten van Ashtanga yoga.

Deze combinatie van ademhalen, bewegingen en houdingen is helend voor lichaam en geest. Door de Ujjayi ademhalingstechniek ontstaat er een bijzondere warmte in het lichaam en wordt bloed zuurstofrijk. De Vinyasa’s geven daarbij een betere doorbloeding in heel het lichaam. Je gaat zweten, waardoor afvalstoffen uit alle organen, gewrichten, spieren en zenuwen worden afgevoerd. Door een combinatie van bewustwording en de hiervoor beschreven effecten, verdwijnen blokkades, kwaaltjes en pijnen, welke veelal worden veroorzaakt door stress, emoties en angsten. Verder wordt ook het hormonale stelsel positief beïnvloed en wordt de bloedsomloop extra gestimuleerd. Tevens krijgt de spijsvertering een opkikker en wordt het lymfestelsel (afvoersysteem) geactiveerd.

Ashtanga yoga maakt gebruik van;

• Vinyasa’s -> dynamische bewegingen
• Asana’s -> houdingen
• Bandha’s -> energiesloten/blokkeringen
• Ujjayi breathing -> speciale ademhalingstechniek
• Dristhi’s -> Kijkrichtingen (er zijn 9 dristhi’s)

Lees ook meer over Hatha Yoga

De Acht ledematen van yoga.

Zo’n 200 jaar v. Chr. schreef de Indiase wijsgeer Patanjali de Yoga Sutra’s. In dit gezaghebbende werk zet Patanjali de Acht Ledematen van Yoga uiteen. Deze Acht Ledematen zijn acht aspecten van yogabeoefening.

Yama (Ethiek)

Het is belangrijk dat je in harmonie verkeert met de wereld om je heen. Spirituele ontwikkeling kan ernstig bemoeilijkt worden wanneer je voortdurend in beslag genomen wordt door conflictsituaties. Om harmonie en vrede met de wereld te bevorderen, noemt Patanjali een aantal deugden: geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen, zelfbeheersing en edelmoedigheid.


Locatie
Het Kompas
Bovenstraat 18 • 4741 AV Hoeven

E-mail

Tijden

Maandagavond:
18:00 tot 19:15 uur - Combinatieles Hatha en Ashtanga yoga
19:30 tot 20:45 uur - Hatha yoga

Donderdagavond:
18:00 tot 19:15 uur - Ashtanga yoga
19:30 tot 20:45 uur - Hatha yoga

Planning is om in 2021 meer lessen te gaan geven, waaronder yoga voor kinderen.

Doe mee met een gratis proefles!
Neem contact met ons op