Yoga is what
everybody needs

Hatha Yoga

Wat is Hatha yoga

Hatha yoga is de meest beoefende yogasoort die we kennen en heeft vooral in het Westen grote bekendheid gekregen. Hatha yoga is een vorm van yoga die bestaat uit verschillende, voornamelijk statische houdingen (de asana’s), welke worden uitgevoerd in combinatie met een diepe en rustige ademhaling (de pranayama). Deze ademhalingstechniek is nodig om een goede beheersing te krijgen over zowel de geest als het lichaam. Bij andere fysieke vormen van yoga, zoals Ashtanga yoga, worden de asana's niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana's in series achter elkaar uit te voeren. Hatha yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is.

In het Westen is Hatha yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken van hatha-yoga ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen. Verder treedt er in het algemeen een versoepeling van de spieren in het lichaam op. Het doel van Hatha yoga is met name gericht op het bevorderen van de fysieke gezondheid en het geestelijke welzijn.

Hoe is Hatha yoga ontstaan?

Hatha yoga is ontstaan met als doel om beheersing te krijgen over de geest, maar vooral over het lichaam. Vele duizenden jaren geleden gebruikten monniken deze yogahoudingen al om hun lichaam soepel en gezond te houden en om zich voor te bereiden op de vele uren van meditatie. Tijdens het mediteren, wat altijd in kleermakerszit of lotushouding gebeurde, werd er niet bewogen en dit was uiteraard niet bevorderlijk voor de gezondheid van het lichaam.

Wat betekent Hatha yoga?

Hatha bestaat uit de woorden Ha en Tha wat in het Sanskriet respectievelijk zon en maan betekent. Hiermee wordt verwezen naar het evenwicht tussen tegengestelde concepten. Net als in het gewone leven, kom je bij Hatha tot ook allerlei tegenstellingen tegen, zoals; het aanspannen en loslaten van de spieren, inademen en uitademen en beweging en stilstaan.


Waar bestaat Hatha yoga uit?

Hatha yoga bestaat uit meerdere onderdelen, o.a.:

  • Fysieke yogahoudingen (asana's)
  • Ademhalingstechniek (pranayama)
  • Meditatie
  • Symbolische houdingen van de handen (mudra's)

De 3 stadia van Hatha yoga.

Met Hatha Yoga worden de yogahoudingen niet in een vloeiende beweging uitgevoerd (zoals in flow yogasoorten zoals bij Ashtanga Yoga) maar als losstaande, statische houdingen met een duidelijk begin en einde.

Er zijn 3 stadia te onderscheiden in het uitvoeren van de houdingen:

1. Het aannemen van de houding, waarbij je rustig volgens de juiste volgorde, en met je volledige aandacht, de houding aanneemt. Dit kan een staande, zittende of liggende houding zijn.

2. Het aanhouden van de houding, waarbij je rustig door je neus in- en uit blijft ademen en je je aandacht naar binnen richt. Ongetwijfeld kom je je grens in de houding tegen en voelt dat wellicht niet zo fijn. Dan is het belangrijk om op die grens zo goed mogelijk te ontspannen en goed door te blijven ademen.

3. Het terugkomen uit de houding, wat je ook weer in de juiste volgorde en met je volledige aandacht doet. Je komt terug in je.

De beheersing van de ademhaling – Pranayama.

Tijdens een Hatha Yoga les is het van belang om de Pranayama, oftewel juiste ademhalingstechniek te gebruiken. Wanneer je deze ademhalingstechniek goed beheerst, geeft het je extra energie, helpt het om je te concentreren tijdens het uitoefenen van de asana’s en helpt het om je lichaam op temperatuur te krijgen.

Lees ook meer over Ashtanga Yoga

Locatie
Het Kompas
Bovenstraat 18 • 4741 AV Hoeven

E-mail

Tijden

Maandagavond:
18:00 tot 19:15 uur - Combinatieles Hatha en Ashtanga yoga
19:30 tot 20:45 uur - Hatha yoga

Donderdagavond:
18:00 tot 19:15 uur - Ashtanga yoga
19:30 tot 20:45 uur - Hatha yoga

Planning is om in 2021 meer lessen te gaan geven, waaronder yoga voor kinderen.

Doe mee met een gratis proefles!
Neem contact met ons op